Sos spaniol
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 40 de minute; 4-5 ore pentru oase
Temperatura cuptorului: 250°C
  Folosirea sosului: la toate felurile de mancare cu carne si gatite la gratar

Ingrediente:

  • 1 kg de oase (tibii)
  • 1 morcov
  • 1 radacina de telina
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 200 g de faina
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 2 I de apa
  • ½ lingura de zahar tos
  • piper negru

Preparare: Rugati macelarul sa sparga oasele si apoi gatiti-le in cuptorul Beko, preincalzit la 250°C, folosind functia de gatire lenta, pana cand suprafetele incep sa se rumeneasca. Puneti ulei de masline intr-o cratita si adaugati ceapa, usturoi, morcov, radacina de telina si boabe de piper negru si inabusiti-le bine. Apoi adaugati apa, faina, zahar si pasta de tomate si amestecati cu mixerul. In timp ce fierbe sosul, scoateti oasele din cuptor si adaugati-le in amestec. Mentineti temperatura redusa si fierbeti timp de 4-5 ore. Adaugati apa pe masura ce se evapora. La sfarsit, scurgeti-o.

Sfat practic: Daca adaugati o lingurita mica de zahar in cursul prajirii ingredientelor, veti prepara un sos mai lucios si mai viu colorat.

 
Sos demiglace
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 45 de minute
  Folosirea sosului: mancarurile cu peste, carne si pui la gratar

Ingrediente:

  • ½ l de sos spaniol
  • ½ l de zeama de carne
  • 100 ml de vin rosu

Preparare: Incingeti o cratita de otel cu baza mare pe plita, puneti inauntru vinul rosu si reduceti volumul acestuia la 2/3. Adaugati sosul spaniol si zeama de carne. Continuati sa le fierbeti pana cand volumul scade la 1/3.

Sfat practic: Folositi o cratita cu baza mare pentru a fierbe vinul pana scade si incingeti-o foarte bine.

 
Sos Romesco
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatire: 15 minute
  Folosirea sosului: salata si mancaruri cu legume
Ingrediente:  
  • 1 gogosar rosu dulce
  • 1 pahar de apa
  • ½ pahar de otet de struguri
  • ½ pahar de ulei de masline
  • 2 felii de paine alba
  • 1 rosie decojita si tocata
  • ½ pahar de migdale prajite
    nesarate
  • 3 catei de usturoi
  • sare

Preparare: Amestecati apa si otetul intr-o cratita mica si fierbeti gogosarul rosu timp de 5 minute. Scurgeti-l si lasati-l sa se raceasca. Prajiti feliile de paine intr-o tigaie in ulei de masline incins, pana cand capata o culoare aurie. Scoateti painea si inabusiti rosiile timp de 3-4 minute in aceeasi tigaie, adaugand gogosarul, painea prajita, rosiile, migdalele, usturoiul, restul de ulei de masline si putina sare (optional). Dupa 2 minute adaugati apa. Tineti pe foc pana cand sosul se ingroasa, apoi lasati-l sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei. Apoi pasati-l cu robotul de bucatarie.

Sfat practic: Pentru a indeparta cu usurinta cojile migdalelor, lasati-le in apa calda timp de 10 minute, apoi in apa foarte rece timp de 10 minute.

 
Sos de legume cu chili
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 15 minute
  Folosirea sosului: salate si feluri de mancare cu pui si legume

Ingrediente:

  • 3 ardei capia
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 5 rosii decojite si taiate cubulete
  • 100 g porumb dulce din conserva
  • 1 dovlecel
  • 5 pastai de fasole verde
  • 1 cub de zahar
  • praf de gogosar rosu dulce
  • chimion
  • sare

Preparare: Puneti ulei de masline intr-o cratita medie, incingeti-l pe plita dumneavoastra Beko si prajiti ceapa, usturoiul, fasolea si ardeii capia. Adaugati rosiile, dovlecelul si porumbul dulce si fierbeti la foc mare. La sfarsit puneti ardeiul iute, praful de gogosar rosu dulce, chimionul, zaharul si sarea si gatiti timp de inca 10 minute la foc mic. Pasati-l cu blenderul si serviti-l fierbinte.

Sfat practic: Acest sos este si mai bun daca este servit cu orez.

 
Sos de creveti cu lamaie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 10 minute
  Folosirea sosului: creveti si fructe de mare

Ingrediente:

  • 100 g de creveti proaspeti,
    necuratati
  • 100 g de smantana proaspata
  • 1 lingura de unt
  • 4 linguri de busuioc tocat
  • zeama unui sfert de lamaie
  • 75 g de vin alb (optional)
  • sare
  • piper negru

Preparare: Inabusiti crevetii intr-o tigaie cu unt. Apoi adaugati sare, piper dupa gust si smantana treptat, pana cand sosul se ingroasa. La sfarsit adaugati sucul de lamaie si amestecati. Garnisiti cu busuioc tocat si serviti fierbinte.

Sfat practic: La sosul de creveti cu lamaie poate fi adaugata si o masura de vin alb.

 
Sos pentru gratar
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 45 de minute
  Folosirea sosului: carne si pui la gratar

Ingrediente:

  • 1 kg de ketchup
  • 1 I de apa
  • 200 g de zahar tos sau miere
  • 7 g de sos Tabasco
  • 20 g de boabe de piper negru
  • 7 g de sos Worcestershire
  • 1 frunza de dafin
  • 5 cl de whisky

Preparare: Amestecand din cand in cand, fierbeti toate ingredientele la foc mic si scurgeti-le. La sfarsit, adaugati whisky si lasati sa se raceasca.

Sfat practic: In loc de whisky, puteti folosi otet tare de struguri.

 
Sos Cezar
Timp de preparare: 20 de minute
  Temperatura cuptorului: toate mancarurile cu peste

Ingrediente:

  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml ulei de masline
  • 35 g de ansoa
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura de mustar Dijon
  • 1 catel de usturoi
  • suc de lamaie
  • 100 g de parmezan ras
  • otet balsamic
  • boabe de piper negru

Preparare: Amestecati uleiul de masline si uleiul de floarea-soarelui intr-un castron. Dupa ce desarati bucatile de ansoa in apa fierbinte, pasati-le cu o furculita. Puneti galbenusurile, usturoiul si mustarul Dijon intr-un castron adanc, apoi adaugati pasta de ansoa. Incorporati tot uleiul in acest vas amestecand cu un tel, pana cand obtineti o maioneza grea si groasa, in care adaugati toate ingredientele ramase si bateti bine cu telul.

Sfat practic: Daca uleiul incepe sa se inchege cand este adaugat in amestec, puneti o lingura de apa rece, pentru a preveni acest lucru.

 
Sos de mango cu curry
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 25 de minute
  Temperatura cuptorului: pui la gratar, salata si mancaruri cu legume

Ingrediente:

  • 1 ceapa
  • 1 lingura de zahar tos
  • 1 lingura de otet de struguri
  • 750 ml de apa
  • 1 mango (puteti folosi mango conservat)
  • ½ coaja de portocala  rasa
  • 10 cepe de apa
  • patrunjel tocat
  • praf de ghimbir
  • curry
  • ardei iute uscat

Preparare: Tocati cepele marunt. Caramelizati zaharul intr-o cratita. Adaugati cepele, ardeiul iute uscat si coaja de portocala rasa si inmuiati in otet. Dupa ce adaugati apa, curry si ghimbir, fierbeti-le timp de 15-20 de minute. Taiati partile carnoase de mango in forma de cubulete si adaugatile in sos, impreuna cu patrunjelul. Fierbeti-le timp de inca 3-4 minute, apoi luati-le de pe plita si serviti-le reci. Daca doriti, puteti sa adaugati sos si sa amestecati cu ajutorul unui blender.

Sfat practic: Puteti folosi zahar brun in loc de zahar alb.

 
Sos de chili
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 35 de minute
  Temperatura cuptorului: toate felurile de mancare cu carne, pui si peste si in felurile de mancare cu legume si salate

Ingrediente:

  • 5 rosii coapte, taiate cubulete
  • 1 ceapa tocata
  • 1 lingura de ardei iute uscat
  • 2 ardei iuti
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura de ulei de masline
  •  ½ lingura de otet de mere

Preparare: Puneti ulei de masline intr-o cratita medie si incingeti-l pe plita. Prajiti cepele pana cand acestea incep sa-si schimbe culoarea si adaugati rosiile. Gatiti la foc mic timp de 30 de minute. Dupa ce adaugati ardeii curatati de seminte si taiati cubulete, ardeiul iute uscat, otetul de mere, sarea si usturoiul, gatiti timp de inca 5 minute. Apoi pasati-l cu blenderul.

 
Sos de ciuperci
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 6-7 minute
  Temperatura cuptorului: feluri de mancare cu carne, pui, legume si peste

Ingrediente:

  • 100 g ciuperci de crescatorie
  • 1 pahar de faina
  • 2 linguri de unt
  • 250 ml de lapte
  • ½ lingura de smantana
    proaspata
  • zeama unei lamai
  • sare
  • piper negru

Preparare: Spalati ciupercile si taiati-le in patru. Adaugati sucul de lamaie si inabusiti ciupercile intr-o cratita mica, apoi lasati-le sa se raceasca. Topiti untul intr-o alta cratita, adaugati faina si laptele amestecand continuu, pana cand sosul se ingroasa si capata o consistenta cremoasa. Apoi puneti ciupercile in amestec, fierbeti la foc mic timp de 5 minute. La sfarsit adaugati smantana, amestecati-o si luati sosul de pe plita. Serviti fierbinte, asezonat cu sare si piper negru dupa gust.

Sfat practic: Fara sa folositi faina, lapte sau smantana, puteti face sos de ciuperci cu sos demiglace.

 
Sos bernez
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 15 minute
  Temperatura cuptorului: toate felurile de mancare cu carne, legume si peste

Ingrediente:

  • ½ ceapa tocata foarte marunt
  • 1 frunza de dafin
  • ½ lingura de boabe de piper negru, macinate
  • 1 lingura de tarhon tocat
  • 50 ml de otet de struguri
  • 1 lingura de vin alb
  • 2 galbenusuri
  • 1 pahar de unt, fiert si fara lapte
  • 1 lingura de apa
  • sare

Preparare: Prajiti cepele si adaugati boabele de piper negru macinate, frunza de dafin, jumatate din tarhon, otetul de struguri si vinul alb si fierbeti la foc mic pana cand toate aromele se amesteca si otetul incepe sa scada. Puneti galbenusurile intr-un vas asezat peste o cratita mare cu apa care fierbe la foc mic. Treptat, dati focul mai mic si amestecati untul cu ouale, folosind mixerul. Apoi adaugati restul de sos. Tocati fin tarhonul ramas si presarati-l in sos. Serviti cald

Sfat practic: Oricare ar fi directia in care incepeti sa bateti ouale si sa adaugati untul, continuati in directia respectiva pana cand sosul este gata. Daca inversati directia si sosul incepe sa se branzeasca, adaugati 1 galbenus de ou si o lingura de apa rece, pentru a-i reface consistenta.

 
Sos tartar
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatire: 15 minute
  Temperatura cuptorului: salate, mancaruri cu pui la gratar si carnati la gratar

Ingrediente:

  • 500 g de maioneza
  • 10 castraveciori murati, tocati
    marunt
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceasca de capere
  • 2 albusuri fierte
  • patrunjel tocat
  • zeama a 2 lamai
  • sare
  • piper alb

Preparare: Tocati muraturile foarte fin. Pisati usturoiul intr-o piulita. Tocati fin albusurile fierte. Amestecati bine castraveciorii murati, usturoiul, caperele, ouale, patrunjelul, sarea, piperul alb si maioneza intr-un castron. Bateti amestecul cu un mixer, adaugand sucul de lamaie, pana cand obtineti un sos gros.